O KLUBU

O KLUBU

OFK “BIHAĆ” djeluje kao Udruženje građana i nestranačka je sportska organizacija koja se bavi sportskim, fizičkim i moralnim obrazovanjem omladine. Osnovan je 20.03.1998. godine pod imenom  FK  “Prekounje” Bihać, a njeni osnivači su bili: Ismet Saračević Mimet i Senad Hodžić. Pod tim nazivom klub je postigao vrlo značajne rezultate na sportskom planu, kao i na izgradnji infrastrukture, te zahvaljujući donatorskim sredstvima prvenstveno grada Hamma (Njemačka) i Općine Bihać, 02.06.2013. godine u prisustvu većeg broja prijatelja kluba, svečano je otvoren sportski objekt – svlačiona.

Nakon otvaranja sportskog objekta, stvoreni su optimalniji uslovi za klub, čime se stvaraju i nove ideje u pogledu poboljšanja organizacije i stručnog rada u klubu. Da bi realizirali svoje ideje, početkom 2015. godine obavljen je razgovor i u klub je došao poznati sportski radnik i trener, Ahmet Kečalović Kare sa bogatim iskustvom u trenerskom poslu trenirajući mnoge nogometne klubove. 

Ubrzo je ideja pretvorena u djelo i to 24. aprila 2015. godine, kada je sazvana Skupština kluba i na toj sjednici dotadašnji naziv kluba FK “Prekounje” Bihać mijenja u novo ime: Omladinski fudbalski klub „BIHAĆ“, skraćeni naziv OFK „BIHAĆ“.   

Rukovodstvo kluba čine Adel Mujčinović, po zanimanju dipl.kriminalista kao predsjednik Skupštine kluba, Mensur Ćehić po zanimanju dipl.ing. prehrambene tehnologije - predsjednik kluba i Aladin Ćehić, dipl. pravnik - predsjednik Upravnog odbora.

Članovi Upravnog odbora: Aladin Ćehić, predsjednik, Armin Hadžić, Ramiz Abdić, Samir Mašić , Senad Hodžić, Aladin Mešić i Elvis Selimović.

Stručni štab čine: Ahmet Kečalović Kare, kao šef, odnosno direktor Škole fudbala OFK „BIHAĆ“, bivši trener U19 Reprezentacije BiH, bivši trener NK „Jedinstvo“ Bihać,  FK „Krajina“ Cazin i NK „Krajišnik“ Velika Kladuša, sa UEFA „A“ licencom,  Ismet Saračević Mimet, sa UEFA „B“ licencom,  Senad Hodžić,  bivši trener u Školi nogometa NK „Jedinstvo“ Bihać, sa UEFA „B“ licencom, Ahmed Fajković sa UEFA "C" licencom i nacionalnom licencom za trenera golmana, te Sanid Halilović sa licencom trenera za futsal.

Škola fudbala OFK “BIHAĆ” broji preko 110 članova, svrstanih u sve uzrasne kategorije i to:  U5-7 cicibani, U8-10  pjetlići;  U10-12 mlađi pioniri, U12-14 pioniri; U14-16  kadeti i U16-18 juniori. U natjecanjima sudjeluju mlađi pioniri  (U12), pioniri (14), kadeti (U16)  i juniori (U18) koji se takmiče u okviru omladinske nogometne lige Unsko-sanskog kantona. U klubu ravnopravno treniraju i djevojke u svim napomenutim uzrasnim kategorijama.  

Škola fudbala OFK „BIHAĆ“ u svom dosadašnjem radu  postigla je značajne rezultate na mnogobrojnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu od kojih izdvajamo:

  • tri prva i po jedno drugo i treće mjesto u kategoriji pionira u nogometnoj ligi Unsko-sanskog kantona, 
  • tri prva mjesta u kategoriji kadeta također na nivou nogometne lige USK-a,
  • dva druga i tri treća mjesta u kategoriji pionira (Jugend D - mlađi pioniri i  Jugend C - pioniri) na Internacionalnom turniru u gradu Hamm-u u SR Njemačkoj, drugo mjesto na Internacionalnom turniru u Ključu, dva druga i treća mjesta na Internacionalnom turniru u Cazinu, drugo mjesto na Internacionalnom turniru u Ljubljani. Zahvaljujući ponajviše treneri,  igračima i njihovim roditeljima, Škola fudbala OFK “BIHAĆ“ Bihać u svom dosadašnjem postojanju, učestvovala je na mnogim Internacionalnim turnirima u Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj i drugim zemljama širom Evrope. 

Najperspektivniji igrači iz ove nogometne škole završavaju u klubovima, kao što su NK „Jedinstvo“ Bihać, FK „Krajina“ Cazin, NK „Krajišnik“ Velika Kladuša, FK „Olimpic“ i FK „Željezničar“ Sarajevo i drugim nogometnim klubovima USK i BiH, gdje nastavljaju s nadogradnjom znanja i vještina iz nogometne igre. Od igrača koji su ponikli u ovoj školi pomenućemo samo neke, kao što su: Alen Dedić, Adis Džaferović, Emir Mulić, Elvis Kahrimanović, Damir Šahinović, Aldin Dizdarić, Deni Alagić, Aldin Kahrimanović, Irman Hodžić, Benjamin Dizdarić, Emrah Omerdić i drugi mnogobrojni igrači koji nastupaju u raznim klubovima u zemlji i inostranstvu. Značajno je napomenuti da je i Muris Midžić ponikao u ovoj Školi, koji je potpisao profesionalni ugovor sa FK „Željezničar“ Sarajevo. 

U svom dosadašnjem radu Škola fudbala “Prekounje“ Bihać ostvarila je saradnju sa Školom fudbala „Hammer SpVg“ iz prijateljskog grada Hamm-a SR Njemačka i ta saradnja  traje od 1998.godine. Na poziv ove škole i prijatelja iz Hamma, Škola fudbala “Prekounje” Bihać do sada je u gradu Hammu učestvovala ukupno pet puta ostvarivši značajne rezultate.   Saradnja je ostvarena i sa Školom nogometa TSV Sudwest – Schwaben iz Nirnberga SR Njemačka, a iz Slovenije sa NK „Domžale“ i NK “Krka “ Novo Mesto, sa klubovima iz susjedne nam prijateljske Hrvatske: NK “Vinodol” iz Novog Vinodolskog i NK “Vodice” iz Vodica.  Na nivou BiH, saradnja je ostvarena sa mnogim Školama i klubovima.